DEKING (u prevodu paluba), donosi novi pristup u uređenju eksterijera.

Ukoliko tražimo toplinu drveta, deking predstavlja veoma praktično i atraktivno rešenje. Namenjen je za oblaganje terasa, dvorišta, površina oko bazena, bašta kafića i restorana, ali je svoju primenu našao i u zatvorenim prostorima: u kupatilima, saunama i stepeništima.

Širok spektar boja,  površinskih struktura i širine dasaka, omogućava potpunu slobodu uređenja spoljnog i unutrašnjeg prostora. Atraktivan izgled i skladna površina, garantuju prijatan osećaj dok se po njima hoda. Jednostavan i različit način polaganja  dasaka po pitanju veličine i oblika pruža potpunu kreativnu slobodu  i omogućava bezgranične mogućnosti primene čak i u neopsrednoj blizini vode – kako na bazenu, tako i na moru.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dukley beach Budva

Karakteristike

  • Stabilnost oblika
  • Jednostavan za postavljanje
  • Otporan na atmosferske prilike
  • Jednostavan za održavanje
  • Dugotrajan

deking podoviPostavljanje

  • Podloga za postavljanje deking sistema je od velike važnosti
  • Obavezno treba uraditi: izolaciju ispod dekinga, drenažni sistem i pravilnu nivelaciju terena.
  • Dužin letvice je najčešće od 2 do 5 m a širina od 9 do 15 cm
  • Prilikom montaže ostavlja se razmak od 5 mm zbog oticanja vode i nesmetanog rada drveta

masaranduba pod

Vrste dekinga

Izrađuje se od različitih ičitih vrsta drveta, impregniranog, termotretiranog kao i egzotičnih vrsta, od inovativnih WPC dasaka, PVC-a i aluminijuma.

 

Drveni – klasika

Po kvalitetu se naročito ističe tikovina koja se najčešće koristi u brodogradnji, a potom tu su i četinari. Ezotične vrsta drveta – lapačo, masaranduba, bangkirai, eukaliptus, merbau, kempas, kumaru, mahagoni i crveni kedar, odlikuju  vrhunske tehničke karakteristike praćene toplinom i savršenim estetskim doživljajem. Koriste za opremanje luksuznih objekata, nesumnjivo prednjačeći po ceni, ali i kvalitetu.

Termotretiranjem ariša, smreke, bora, graba i bagrema menjaju se hemijska i mehanička svojstva drveta, čime deking postaje otporan na vodu, truljenje, buđ i insekte. Izlažući se visokim temperaturama, od preko 200℃, struktura drveta se umiruje, a ono poprima tamnije nijanse, što baštama i terasama daje posebnu notu elegancije. Da obezbedili i višedecenijsku trajnost, drvo se mora se redovno održavati: bojenjem na svakih nekoliko godina i uljenjem jednom godišnje.

WPC – kombinacija materijala

Izrađuje se od drvene mase i visoko kvalitetnih polimera sa završnim slojem koji oponaša prirodni izgled drveta. Mešanjem drveta i plastike, ukrštaju se pojedinačna pozitivna svojstva oba materijala. Različite boje oponašaju  prave vrste drveta, ali i njihovu teksturu. Prednost leži  u brzini i lakoći ugradnje; daske su idealno prave, bez čvorova, kao kod drevenog dekinga; nije potrebno inicijalno toniranje, kao ni naknadno održavanje. Ipak, ako se ugradi neprofesionalno, može doći do mehaničkih oštećenja, pucanja ili deformacija. Usled visokog procenta drveta u strukturi, upijaće vlagu u određenoj meri što može dovesti do pojave gljivica, buđi i plesni.

 

PVC – može i od plastike

PVC ili plastični deking pravi se polivinil-hlorida i uopšte ne sadrži drvo. Kada pravi se od reciklirane plastike, te ujedno čini ekološki prihvatljiv proizvod. Pored toga što ne zahteva nikakvo dodatno održavanje izuzev čišćenja metlom i pranja vodom, ne mora se brusiti, niti farbati. Otporan je na prljanje, kao i na promenu boje. Najveća mana mu je plastičan izgled, kao i upijanje toplote, te nije uvek prijatno naći se na njemu bos. Proizvođači ulažu dodatni trud da što više imitiraju strukturu drveta, a koliko u tome uspevaju zavisi od kvaliteta.

 

Aluminijumski – reciklaža

Cela podna obloga izrađuje se isključivo od aluminijuma. Kao materijal je trajan i otporan (na truljenje i termite), te ne zahteva nikakvo posebno dodatno održavanje. Površina mu je zaštićena, reflektuje sunčeve zrake koji sprečavajući prekomerno zagrevanje. Može se reciklirati, ali zato je često skuplji od drveta, uključujući i ugradnju. Dok je drvo neophodno sezonski održavati i štititi premazima, aluminijumsk deking dovoljno je redovno prati čistom vodom.

 

Idealni deking

Deking terase i dvorišta lepo se uklapaju sa rustičnim nameštajem i detaljima u veselim bojama. Zid od stakla povezuje unutrašnji i spoljašnji prostor, stvarajući osećaj jedinstvenog ambijenta.

Biljke u velikim, dekorativnim vazama, oplemenjuju ceo utisak.

Leave a Reply