Deking

Deking podovi
masaranduba-pod

Deking se dobija u dve varijante – kao glatki i kao rebrasti ili protivklizni (anti-slip). U poslednje vreme, deking ima široku primenu i u zatvorenom prostoru: za fitnes i spa centre, kupatila, saune i stepeništa. Kao tip podloge za spoljnu upotrebu, uz specifičan način postavljanja, na našem tržištu  praktikuje se tek u poslednje dve decenije, dok je u svetu prisutan znatno duže.

Kamen ili drvo?

Prvi korak u uređenju eksterijera je obično odabir neke spoljne obloge. Ranije su najčešće korišćeni kamen, keramika i teraco ili beton. U poređenju sa kamenim popločavanjem ili popločavanjem od opeke, lakše se instalira drvena platforma koja  ne zahteva veliki napor oko održavanja, a ujedno deluje toplije u odnosu na opeku ili kamen. Raznovrsnost dizajniranja dekinga danas je veoma fleksibilana.

Oplemenite prostor sa dekingom

Spoljne drvene podne obloge koje krasi  dugotrajna otpornost na sve vremenske prilike, deformacije i vlagu, čine deking idealnim materijalom za oblaganje terasa, balkona, platoa i staza oko bazena. Koji materijal odabrati – puno drvo ili kompozit plastike i drveta, odnosno WPC (Wood plastic composite), jedna je od prvih dilema. Dok drvo deluje toplije, ali sa druge strane traži i veću brigu oko održavanja, WPC je manje zahtevan (ne stvara buđ i ne truli…) pod uslovom da ima sertifikat o UV zaštiti. Stekao je i veliku popularnost kao bezbedan, ekološki prihvatljiv i dugotrajan materijal. Sve daske su bez čvorova, potpuno jednake boje, oblika i dimenzija. Deking od aluminijuma kao treća vrsta, lak je i čvrst, otporan na atsmosferske uticaje, truljenje i termite. Kada je reč o izgledu, WPC, kao i aluminijumski deking trude se da oponašaju boju i teksturu drveta.